De nieuwe BMW R 1300 GS

The pacesetter

Eindelijk hier: de nieuwe BMW R 1300 GS. Hij is krachtiger, lichter en heeft een uitgebreide rijdersassistentie. Het is de 'next level GS' die in alle opzichten klaar is om de koppositie in te nemen. Een nieuwe boxermotor met meer cilinderinhoud, een vermogen van 107 kW (145 pk) en een koppel van 149 Nm zorgt voor een hoger prestatieniveau. De van de GS vermaarde sublieme handling is verder verbeterd door het lagere gewicht. En door toonaangevende rijdersassistentiesystemen ervaart de rijder nog meer controle en veiligheid, zowel on- als offroad.

In Nederland is de BMW R 1300 GS beschikbaar voor een consumentenadviesprijs vanaf €23.250,- inclusief BTW en BPM.

Het ontwerp van de BMW R 1300 GS

In het ontwerp staat de legendarische tweecilinder boxermotor centraal, maar dan van een compacter formaat doordat de versnellingsbak onder de motor is gesitueerd en dankzij de nieuw ontwikkelde aandrijving voor de nokkenassen. Uit een cilinderinhoud van exact 1.300 cc levert de nieuwe boxer een vermogen van 107 kW (145 pk) bij 7.750 toeren per minuut en een koppel van 149 Nm bij 6.500 toeren per minuut. Daarmee is dit de krachtigste BMW boxermotor ooit in serieproductie. In het rijwielgedeelte speelt het uit plaatstaal opgebouwde frame de hoofdrol met een duidelijk toegenomen montageruimte voor componenten en met een grotere stijfheid ten opzichte van het voorgaande GS-frame. Het aangeschroefde achterframe is nu van gegoten aluminium en bestaat dus niet meer uit stalen buizen. De nieuwe EVO Telelever voorwielgeleiding en de herziene EVO Paralever achterwielgeleiding dragen bij aan de toegenomen stuurprecisie en rijstabiliteit.

Highlights van de nieuwe BMW R 1300 GS

✓ Nieuwe elektronische Dynamic Suspension Adjustment als optie af fabriek, met dynamische aanpassing van schokdemping en vering en ook beladingscompensatie.

✓ Adaptieve hoogteregeling en sportstand voor wielophanging optie af fabriek

✓ Vier rijmodi nu standaard. ‘Enduro’ voor verbeterde offroad-ervaring.

✓ Koplampen met Matrix LED verlichting en kenmerkend lichtdesign zijn standaard, evenals innovatieve LED verlichting rondom met in de handkappen geïntegreerde richtingaanwijzers. Headlight Pro optioneel af fabriek

✓ Riding Assistant met Active Cruise Control, Front Collision Warning en Lane Change Warning voor veilig en gemakkelijk motorrijden.

✓ De nieuwe R 1300 GS: het hoogste niveau van touring- en offroad-expertise in een attractieve basis stijlvariant en optionele stijlvarianten Triple Black, GS Trophy en Option 719 Tramuntana.